Taze Fasulye
Sırık fasulyelerinin çalı, ayşekadın, şeker ve barbunya gibi türleri; bodur fasulyelerin yer ve ferasetsiz adı verilen türleri vardır. Önceki yıllarda soya ve börülceler fasulye grupları içinde sayılırken son zamanlarda kendi özel başlıkları altında tanıtılmaktadır. Çeşitleri p>Çalı Fasulye : 12 ay boyunca farklı bölgelerde üretim yapılmaktadır. Ağırlıkla Üretim yapılan bölgeler Bursa, Yalova, Gazipaşa, Alanya ve Anamur’dur. Münferit olarak farklı bölgelerde de üretimler yapılmaktadır.Şeker Fasulye : Kış aylarında yoğunlukla Antalya bölgesinde Serada yetişmektedir. Ürün kalitesi açısında en çok tercih edilen Gazipaşa ve Demre bölgeleridir. Ayşe Kadın Fasulye(Sırık Fasulye): Bahar (Nisan) ayının başından yaz (eylül ayı sonu) aylarının sonlarına kadar üretim yapılmaktadır. Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, samsun, İznik, bursa Yalova, İnegöl, mersin, Tarsus, ağırlıklı olarak üretim yapılan bölgelerdir. Ayşe Kadın Fasulye (Yer Fasulyesi): Bahar (Nisan) ayının başından yaz (eylül ayı sonu) aylarının sonlarına kadar üretim yapılmaktadır. Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, samsun, İznik, bursa Yalova, İnegöl, mersin, Tarsus, ağırlıklı olarak üretim yapılan bölgelerdir. Börülce Fasulyesi: Nisan ayının başından, ağustos ayı sonlarına kadar üretim yapılmaktadır. Ağırlıkla üretimin yapıldığı bölgeler, Ege bölgesinde, Balıkesir, Bilecik’tir. Börülce: Nisan ayının başından, eylül ayı sonlarına kadar üretim yapılmaktadır. Ağırlıkla üretimin yapıldığı bölgeler, Bilecik ve Samsun bölgesidir. Boncuk Fasulye: Nisan ayının başından, eylül ayı sonlarına kadar üretim yapılmaktadır. Üretim yapılan bölgeler Bilecik, Samsun, İstanbul Çatalca’dır. Fasulye cinsleri içinde mutfakların en çok tercih ettiği çeşittir. |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |