Salatalık
|
Çekirdeksiz çeşitler, Çekirdekli çeşitler olarak sınıflandırılır.Ayrıca yetiştirme yerleri ve değerlendirme şekillerine göre de gruplandırılırlar. 1- Sera Çeşitleri 2-Tarlada Yetiştirilen Çeşitler Turşuluk Çeşitler: Gherkin, Belair, Belmonte, Kornişon ve Rus hıyarı. Toprak nemini çok sevdiğinden kökleri oldukça yüzeysel ve çoğunlukla ilk 20-25 cm derinlikte gelişir. Seralarda askıya alınarak yetiştirildiğinden daha iyi ışıklanmayı sağlamak için budama yapılır. Bu yüzden askıya alınarak yetiştirilen hıyar bitki boyu 2 m’yi bulmaktadır. Hıyar ülkemizin çeşitli bölgelerinde seralarda da yetiştirilmektedir. Özellikle seralarda turfanda olarak yetiştirilen hıyar pazarda oldukça yüksek fiyat bulabilmektedir. |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
İdeal Depolama KoşullarıGenelde 13 ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir. |
Yetiştirilen BölgelerEkim ayı itibari ile Akdeniz bölgesinde seralarda yetiştirilir. Mayıs ayı ortalarında üretim sonlanır. Mayıs ayı sonrasında tarlalarda başlar. Fethiye, İzmir bölgelerinde yetiştirilir. |

Salatalık
(Cucumis sativus) veya Hıyar , kabakgiller (Cucurbitaceae)
familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun
Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski
dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır. Besin değeri
düşük bir sebze olan salatalığın en çok salata (ki adını
buradan alır) ve turşusu yapılır. Tohumlarından kurt düşürücü
olarak da yararlanılır; bazik özellikteki özsuyu çeşitli
kozmetik ürünlerinin bileşimine girer.

