Çalı Fasulyesi
|
Çalı Fasulyesi 12 ay boyunca farklı bölgelerde üretilir.
Ağırlıkla Üretim yapılan bölgeler Bursa, Yalova, Gazipaşa,
Alanya ve Anamur’dur. Münferit olarak farklı bölgelerde
de üretimler yapılmaktadır. |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |
x |

Fasulye Orta Amerika’dan yayılmıştır. En büyük üreticileri Çin, Türkiye,
İtalya, İspanya’dır. Tazesiyle kurusuyla mükemmel bir besin olan ve sağlığa
yararlı birçok etkisi bulunan fasulye'leri veren bitkiler, Baklagiller'dendir.
Anayurdu Amerika kıtası olan ve on altıncı yüzyılda Avrupa'ya getirilip oradan
tüm dünyaya yayılarak yetiştirilmeye başlanan fasulyeler, genellikle bir yıllık
sarılgan otsu bitkilerdir. Birçok türü bulunan fasulyeler, sırık fasulyeleri ve
bodur fasulyeler olarak iki ana gruba ayrılır. Kötü kolesterolü düşürür.
Antioksidan özelliği vardır. Zengin lif içeriğiyle fasulyeler, peklik (kabızlık)
çeken kişilere iyi gelir, ayrıca kalınbağırsak ve hemoroit sorunları çekenler de
fasulyelerden yararlanmalıdır. Ensülin ve kan sekeri düzeyini kontrol altında tutarak
seker hastalarına yardımcı olurlar.

