Üzüm

Üzüm (Vitis) yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.

Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya denilen, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biridir. 15.000'nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.

Üzüm, üç binden fazla renk ve tadıyla taze ve kuru olarak yiyebileceğimiz en yaygın ve sevilen meyvelerden biri olma özelliğini taşıyor.

Üzümün; anti-oksidan, anti-aging, kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bilinmektedir. Siyah üzüm kabuğunda bulunan 'Resveratrol' maddesi, anti-kanserojen ve anti-oksidan olma özelliklerini taşımakta ve beyin hücrelerini korumaktadır. Üzümün çekirdeğindeki diğer bir madde olan 'Quersetin' ise, kan yapımına yardımcı olmaktadır. Bu yolla damarların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Taze olarak mayıs ayı itibari ile başlar, eylül sonunda biter ve soğuk hava depolarında muhafaza edilir.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
       
x
x
x
x
x

İdeal Depolama Koşulları


Genelde 0ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir.

Yetiştirilen Bölgeler


Yurt dışından ithal edilmektedir. Ağırlıklı üretim Tarsus, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, ve Marmara bölgesinde yetiştirilir.