Armut

Armut, gülgiller (Rosaceae) familyasının Maloideae alt familyasında sınıflanan Pyrus cinsine ait ağaç nitelikli bitki türleriyle, bu türlerden bazılarının yenilebilir meyvelerinin ortak adıdır.

Rengi sarıdan yeşile kadar değişir. Armut ağacı, kurağa en çok dayanan meyve çeşitlerindendir. Dağ armudu denen türü, Orta ve Doğu Avrupa ile Batı Asya'da ve memleketimizde Karadeniz kıyılarında ve Trakya'da yetişir. Memleketimizde bulunan başlıca çeşitleri “Ankara, Mis-îabey, Çengel, Kumla” dır.

Kalp - damar sağlığı alçak kan Basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.

Kabızlığı önleyerek idrar söktürür, böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder, tansiyonu düşürür, kanı temizler, hamilelerin kusmalarını önler. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizma tedavisinde faydalıdır.

Armut çeşitleri boldur. Ülkemizde tercih edilen Akça, Santamria, Deveci, Ankara Demirci, Margarit armutlarıdır.


01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

İdeal Depolama Koşulları


Genelde 0ºC’de %90-95 RH koşullarında depolanabilir.

Yetiştirilen Bölgeler


Ağırlıklı olarak Marmara, Korkuteli, Çanakkale, Samsun, Ankara bölgesinde yetiştirilir.